fredag 19 februari 2016

Hemmagjorda köttbullar med selleri-och spenatris

Idag vill jag bjuda på ett av Jamie Olivers goda och nyttiga recept som vi gärna gör med jämna mellanrum här hemma, mumsigt värre!



Hemmagjorda köttbullar med selleri-och spenatris
4 port (576 kcal)

Ris

1 medelstor rotselleri
olivolja
några färska citrontimjankvistar
300 gram fullkornssnabbris eller basmatiris
200 gram babyspenat

Köttbullar

200 gram nötfärs
200 gram fläskfärs
1 dillvippa
2 tsk kumminfrön
1 skvätt vodka
4 tsk rårörda lingon
4 msk matlagningsgrädde
4 msk naturell yoghurt till servering

Tillagning
Skär av blastfästet på sellerin, skala resten och tärna den i 1 cm stora bitar. Lägg i grytan tillsammans med 1 msk olja, en nypa salt och peppar, timjanbladen och en skvätt kokande vatten. Lägg på locket, vrid upp värmen till högsta och koka under regelbunden omrörning. Häll i 1 del ris, 2 delar kokande vatten och en nypa salt i den lilla kastrullen och lägg på locket.

Lägg all köttfärs i en skål med en nypa salt och peppar, finhacka och tillsätt det mesta av dillen, blanda sedan ihop med rena händer. Dela upp smeten i 4 lika stora bitar och gör 5 köttbullar av varje del. Häll i 1 matsked olja i den varma stekpannan, lägg i köttbullarna och kumminen, höj värmen och stek dem under konstant rullning tills de fått färg.


Rör ner spenaten i grytan, följt av det kokta riset, smaka sedan av med saltoch peppar. Häll i en rejäl skvätt vodka i köttbullarna, flambera (om du vill, men absolut INTE under köksfläkten då det kan gå galet snett), låt lågorna dö ut, tillsätt sedan sylt, grädde och ett par rejäla skvättar vatten och låt sjuda ihop några minuter. Salta och peppra och servera med riset, strö över den återstående dillen och yoghurten.

 

 

 PS. Följ mig gärna på Instagram också, du hittar mig som: MittGlammigaLiv

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar